Afvalscheiding op Leerplein055 scholen

Geplaatst door op donderdag 24 maart 2022

Door Silvia Ratering, onderwijsassistent

Zoals jullie waarschijnlijk wel weten, is Leerplein055 onlangs gestart met het scheiden van afval op de scholen. In iedere klas staan drie bakken voor respectievelijk papier, PMD (plastic, metaal en drinkkartons) en GFT (groente- fruit en tuinafval). Verder staat er een prullenbak voor het restafval. Circulus Berkel heeft op een aantal scholen een gastles gegeven in groep 8.

Aangezien ik me de afgelopen jaren ben gaan verdiepen in thema’s rondom klimaatverandering, het (zwerf)afvalprobleem en duurzaam leven, heb ik voorgesteld om op de school waar ik werk, De Heuvellaan, een les over afval(scheiden) te gaan verzorgen in de groepen 5 tot en met 7.

Afval scheiden is nog niet zo makkelijk. Waar laat je bijvoorbeeld die vieze pizzadoos en gebruikte papieren zakdoekjes (in de grijze container). Wat doe je met het plastic venster in een enveloppe? En mag je een plastic speelgoedeendje nou wel of niet in de oranje container gooien? Met behulp van een spel hebben de leerlingen geleerd welk soort afval in welke bak hoort en waarom.

Afval scheiden om het te kunnen recyclen is mooi, maar het voorkomen van afval is beter. Aan de hand van voorbeelden om afval te kunnen verminderen, zijn de leerlingen aan de slag gegaan met het maken van een poster met voorbeelden. Denk aan het gebruik van herbruikbare drinkbekers en broodtrommels. Het ruilen van speelgoed, boeken en spelletjes. Het hergebruik van kleding. Het meenemen van je eigen boodschappentas naar de winkel. Zo zijn er tal van tips die je eenvoudig in je eigen huishouden, op je werk en op school toe kunt passen.

Nieuwsgierig geworden? Kijk dan eens op www.zerowasteapeldoorn.com