Herdenking Remembrance Day door groep 8 obs Heuvellaan

Geplaatst door op vrijdag 13 december 2019

Door John Simons

Op zondag 10 november woonden de leerlingen van groep 8 van obs Heuvellaan de herdenking bij het Canadamonument (De man met de 2 hoeden tegenover De Naald) bij. Op Remembrance Day (officieel 11 november) worden alle soldaten van het Gemenebest herdacht, die zijn gesneuveld tijdens oorlogshandelingen. In Apeldoorn vindt deze herdenking altijd plaats op een zondag. Op 17 april 1945 werd Apeldoorn bevrijd door de Canadezen.

Obs Heuvellaan is al een aantal jaren verbonden aan Primary schools in Burlington (Ontario, Canada), voortkomende uit het partnerschap tussen Burlington en Apeldoorn. Verder heeft obs Heuvellaan de Canadaboom tegenover de grote kerk als monument geadopteerd. Omdat er steeds minder mensen in leven zijn, die de oorlog bewust hebben meegemaakt vinden wij het vanuit historisch perspectief belangrijk om deze herdenking bij onze leerlingen onder de aandacht te brengen. Als voorbereiding op deze herdenking kregen de leerlingen een gastles van aalmoezenier Tim van Kesteren. Ook de Stentor besteedde op donderdag 7 november uitgebreid aandacht aan deze herdenking met onze leerlingen.

Ook dit jaar was obs Heuvellaan de gastheer voor alle genodigden, die deze herdenking bijwoonden. Alle leerlingen legden bij het monument een Maple Leaf (blad van de Canadese vlag) met daarop de naam van een soldaat, die in de omgeving van Apeldoorn het leven liet voor onze vrijheid. Ook legden de leerlingen bloemen bij het monument.