Voorwoord door Fred Berends

Geplaatst door op maandag 3 februari 2020

Wat was het mooi: tijdens de manifestatie liepen we eensgezind in een lange sliert door het centrum van Apeldoorn! De opkomst was groot en dat onderstreept dat er grote zorgen zijn die breed gedeeld worden. Er moet iets gebeuren! Vanaf de start bij Vue tot op het Marktplein waren Hans Wegter en ik onderdeel van de optocht en hebben we verschillende medewerkers gesproken. Dat waren korte, maar steeds genuanceerde gesprekken over ons mooie vak en over de zorgen die er zijn.
Op het marktplein verwoordde Peter Heerschop het mooi in zijn ode aan het onderwijs: ‘Het verschil maken in het leven van kinderen (en wat heb jij gedaan vandaag?)’ Dat lijkt mij de toon die passend is om meer mensen voor het onderwijs te enthousiasmeren maar dan wel tegen een goed salaris en dito arbeidsvoorwaarden. Laten we dat hoog op de agenda houden zodat het kabinet -naast de korte termijn oplossingen- ook met een structurele aanpak komt om meer leerlingen van het voortgezet onderwijs te interesseren voor een studie aan de pabo’s in Nederland.

Ik denk dat wij vrijdag -ook in Apeldoorn- het verschil gemaakt hebben door duidelijk te maken dat we twee dagen geen onderwijs geven om aandacht te vragen voor de toekomst van ons vak zodat ook toekomstige generaties het onderwijs krijgen dat bij ze past!

Heel erg bedankt voor jullie massale aanwezigheid op het Marktplein, het was een mooi statement waar we samen achter staan!

Fred Berends