Uitreiking zilveren Schoolkantine Schaal aan Praktijkschool Apeldoorn

Geplaatst door op dinsdag 16 februari 2021

Door Jolijn Bouma-de Boer.

Op 4 februari reikte het Voedingscentrum weer de jaarlijkse schoolkantineschalen uit. De Praktijkschool Apeldoorn kreeg voor het 2e jaar de zilveren Schoolkantine Schaal! Onze school heeft een route ingezet om het certificaat gezonde school te krijgen en dit is inmiddels gelukt voor sport & bewegen en voeding. Een van de criteria om een gezonde school te zijn is het hebben van een gezonde schoolkantine volgens de richtlijnen Gezondere Kantines van het Voedingscentrum. Onze zilveren kantine presenteert gezondere producten aantrekkelijk en opvallend. De makkelijke keuze is nu vooral gezond en lekker natuurlijk.

Onze zilveren kantine voldoet aan de 4 basisregels:

  • Bestaat voor 60% of meer uit betere keuzes bij het uitgestalde aanbod;
  • Bestaat voor 60% of meer uit betere keuzes bij de automaten;
  • Voldoet aan minimaal 6 van de 9 van de uitstralingspunten;
  • Biedt groente en/of fruit op een opvallende plek aan.

Praktijkschool Apeldoorn gaat voor een vignet Gezonde School! Omdat onze kantine voldoet aan de Richtlijnen Gezondere Kantines hebben we al belangrijke stappen gezet op weg naar het themacertificaat Voeding, dat onderdeel is van het Vignet Gezonde School. Scholen die structureel aan gezondheid werken kunnen zich met het vignet profileren als Gezonde School. Wij zijn dan ook erg blij met het behalen van deze zilveren schaal!

Persoonlijke noot van het Voedingscentrum:

“Wat geweldig om te zien hoe jullie samen met de leerlingen het aanbod van jullie kantine klaarmaken en steeds kiezen voor de gezondere opties. Jullie bieden een gevarieerd aanbod met mooie belegde (stok)broodjes/wraps, (fruit)salades en gezonde dranken. Bij de (stok)broodjes en wraps kiezen jullie voor de volkoren varianten en het beleg is steeds de gezondere optie (oa 30+ kaas). Soms wordt er gefrituurd als onderdeel van de les, maar ook dan letten jullie erop wat erin gaat en de hoeveelheid die daarna op de broodjes/salades gaat! Jullie watertappunt straalt! Geweldig dat jullie ook met de presentatie van jullie producten (gezondere keuzes vooraan in de vitrines, met name betere keuzes op het menubord en fruit bij de kassa), de leerlingen stimuleren om voor de gezondere opties te kiezen. De producten die gemaakt worden in de bakkerij kunnen in kleinere porties aangeboden worden (minder in het zicht) en de prijs van deze producten ligt hoger dan jullie mooie belegde broodjes en het fruit. Geweldig om te horen hoe jullie omgaan met voedselverspilling/restverwerking! Complimenten voor de stappen die jullie gezet hebben en blijven zetten om de eetomgeving van jullie leerlingen steeds gezonder te maken. Nogmaals gefeliciteerd met de zilveren Schoolkantine Schaal en ga vooral zo door met elkaar!”