Burgemeester leest voor op De Bundel tijdens Nationale Voorleesdagen 2014

Geplaatst door op dinsdag 14 januari 2014

Vaders Voor Lezen
Op woensdag 22 januari gaan de Nationale Voorleesdagen 2014 van start. De openbare basisscholen van Leerplein055 besteden weer volop aandacht aan de Nationale Voorleesdagen. Belangrijkste doel is iedereen te laten ervaren dat voorlezen leuk en waardevol is. Burgemeester John Berends is dit jaar ook actief betrokken. Hij gaat de leerlingen uit groep 3 van openbare basisschool De Bundel voorlezen.

Vaders Voor Lezen
2014 heeft als thema ‘Vaders voor Lezen’. Deze campagne is een vervolg op het Jaar van het Voorlezen. Van ouders met belangstelling voor voorlezen, blijkt de moeder in 65% en de vader in 8% van de gevallen degene die dit het vaakste doet. Met deze nieuwe campagne worden mannen enthousiast gemaakt om meer voor te lezen aan hun (klein)kinderen.

Tijdens de nationale voorleesdag lezen bekende en minder bekende Apeldoorners voor bij een groot aantal scholen van Leerplein055. Het animo om voor te lezen is ook dit jaar weer groot. Met veel enthousiasme komen verschillende Apeldoorners naar de scholen om voor te lezen uit hun favoriete voorleesboek. Johan Kruithof, wethouder van onderwijs, gaat voorlezen bij Dalton Sterrenschool De Vliegenier in Zuidbroek, illustratrice Hélène Jorna is te gast bij De Bongerd en kinderboekenschrijver Jan Terlouw zal de leerlingen van Meester Lugtmeijer zeker weten te boeien.

Leerplein055 vindt het belangrijk om op deze manier het voorlezen nog eens extra onder de aandacht van een breed publiek te brengen. Voorlezen aan kinderen is erg belangrijk. Het prikkelt de fantasie, ontwikkelt het taalgevoel en bezorgt veel plezier. Kinderen die lezen leuk vinden, lezen vaker en dus beter. De rol van ouders of opvoeders is heel belangrijk voor de leesprestaties van hun kinderen en het voorlezen draagt daartoe bij.

Fotowedstrijd
Leerplein055 koppelt aan de Nationale Voorleesdagen een fotowedstrijd. Inwoners van Apeldoorn kunnen hun favoriete voorleesfoto insturen. Een jury kiest de leukste, liefste of meest vertederende foto’s uit de inzendingen. De mooiste foto’s worden opgenomen in de maart-editie van het Apeldoornse onderwijsmagazine Naar School en de eigenaar van de winnende foto krijgt een voorleespakket cadeau. Voor de spelregels zie www.leerplein055.nl

Meedoen/spelregels:
Foto’s kunnen tot en met 24 januari worden gemaild naar info@leerplein055.nl ovv ‘voorleesfoto’. Foto’s moeten vrij voor publicatie zijn en geschikt zijn voor plaatsing in het magazine (hoge resolutie). Alleen foto’s voorzien van naam en mailadres worden meegenomen in de selectie.