Tijdens start Nationale Voorleesdagen leest Burgemeester voor op De Horst

Geplaatst door op vrijdag 22 januari 2016

Op woensdag 27 januari gaan de Nationale Voorleesdagen 2016 van start. Burgemeester John Berends is in de Maten bij openbare Daltonschool De Horst aanwezig voor de start van de Nationale Voorleesdagen. De burgemeester leest op basisschool De Horst voor aan de kleuters en de leerlingen uit groep 3. De openbare basisscholen van Leerplein055 besteden volop aandacht aan de Nationale Voorleesdagen. Het belangrijkste doel is om de jongste leerlingen te laten ervaren dat lezen en voorgelezen worden, leuk en waardevol is.

Boekentips voor ouders
In het onderwijsmagazine van Leerplein055 staan mooie boekentips van onze boekenspecialist Margriet Obers. Lees hier de boekentips voor peuters, kleuters maar ook leuke boekentips voor de middenbouw en bovenbouw. Leerplein055 vindt het belangrijk om het voorlezen nog eens extra onder de aandacht van een breed publiek te brengen. Voorlezen aan kinderen is erg belangrijk. Het prikkelt de fantasie en ontwikkelt het taalgevoel. Kinderen die lezen leuk vinden, lezen vaker en dus beter. De rol van ouders of opvoeders is heel belangrijk voor de leesprestaties van hun kinderen en het voorlezen draagt daartoe bij.

Bekende Apeldoorners lezen voor
Tijdens de nationale voorleesdag lezen bekende en minder bekende Apeldoorners voor bij een groot aantal basisscholen van Leerplein055. Het animo om voor te lezen is groot. Met veel enthousiasme komen verschillende Apeldoorners naar de scholen om voor te lezen uit hun favoriete voorleesboek. Mevrouw Neeleman, directeur van schouwburg Orpheus leest voor op Jenaplanschool De Mheen, de Apeldoornse kinderboekenschrijver Tom Leeneman is te gast bij De Reiziger in dokZuid en Coen de Ruiter, directeur van Apenheul, leest voor op openbare basisschool Sprengenpark. Uiteraard is er ook altijd ruimte in het programma om de voorlezer vragen te stellen over bijvoorbeeld hun beroep. Naast de bekende Apeldoorners lezen op de scholen leerkrachten vaak voor in een andere groep of komen ouders naar school om voor te lezen.

2016 is Jaar van het Boek 

jaarvanhetboekJet Bussemaker, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft begin van dit jaar de landelijke aftrap gegeven voor 2016 Jaar van het Boek. “Boeken geven ruimte om onszelf te verliezen in het leven van anderen. Ze vormen ons denken. Daarom geloof ik ook dat het boek de toekomst heeft. Er zullen altijd verhalen zijn en komen die tot onze verbeelding spreken, ons kennis laten maken met nieuwe werelden en ons soms zelfs van gedachten laten veranderen,” aldus de minister.

Natuurlijk verdient voorlezen en ook het boek iedere dag, elk jaar, aandacht. En dat is precies het punt dat in 2016 wordt gemaakt. Boeken verrijken het leven. De behoefte aan verhalen, duiding, informatie, kennis en ontspanning is essentieel en brengt ontroering en plezier. Boeken spelen een grote rol bij het vormen van onze cultuur en identiteit. Boeken laten zien wie we zijn, als mens én als samenleving. Daarom wordt dit jaar de kracht van het boek gevierd: het boek van toen, het boek van nu en het boek van de toekomst.