Nieuwe websites voor openbare basisscholen Leerplein055

Geplaatst door op donderdag 16 januari 2014

foto websites maxLeerplein055 steeds op zoek naar verbetering  informatiestroom naar ouders
Alle scholen van Leerplein055 beschikken over nieuwe, moderne websites. Leerplein055 ontwikkelt tegelijkertijd een online SchoolWiki: een volledig en goed doorzoekbare online schoolgids in de vorm van een ‘wikipedia’. Met het lanceren van digitale e-mail nieuwsbrieven voor ouders en geïnteresseerden is het laatste onderdeel rondom de nieuwe websites afgerond. Leerplein055 heeft voor het ontwikkelingstraject de samenwerking gezocht met het in het ACEC-gebouw gevestigde Apeldoornse internetbureau Max.nl.

Responsive design
De websites zijn voorzien van een zogenaamd ‘responsive design’: de inhoud van de site wordt aangepast aan het gegeven of je de site bezoekt met een tablet, een smart phone of een desktop computer. De inhoud van de website verandert niet maar wordt anders weer-gegeven. Communicatiemedewerker Madeleine Schouten zegt hierover: “Bezoekers van websites gebruiken steeds vaker een ‘touch device’ met een bepaalde schermgrootte. Ongeacht of je de website bekijkt op je tablet of op je smartphone, de site  moet steeds snel en prettig te bedienen zijn. Daarom heeft Leerplein055 nu bewust gekozen voor het integreren van deze technische mogelijkheden.”

Bij het ontwikkelen van de nieuwe website-structuur is veel aandacht geweest voor het overzichtelijk tonen van onderdelen die voor frequente bezoekers van de schoolwebsite belangrijk zijn. Actuele nieuwsberichten en bijvoorbeeld de eerstvolgende agenda-items van de school zijn direct zichtbaar op elke willekeurige pagina van de website en de nieuwste foto-albums worden direct op de homepage getoond. Een zoekfunctie maakt de hele website goed doorzoekbaar.

SchoolWiki, de online schoolgids
Met de lancering van de nieuwe websites voor alle Leerplein055-scholen introduceert de onderwijskoepel in Apeldoorn ook een nieuw fenomeen in onderwijsland, de SchoolWiki.  De SchoolWiki is de digitale vertaling van de traditionele –papieren- schoolgids of een op de website te downloaden pdf-bestand. De SchoolWiki is een volledig en goed doorzoekbare online schoolgids in de vorm van een ‘wikipedia’. Met de  SchoolWiki wil Leerplein055 de toegankelijkheid van informatie voor ouders en potentiele ouders verbeteren. In de Wiki staat alle informatie die in een schoolgids thuishoort. Bezoekers kunnen een zoekterm intypen en krijgen eenvoudig alle gevonden zoekresultaten te zien. Via een blok ‘populaire termen’ geven scholen suggesties waarop gezocht kan worden. De informatie kan nu veel sneller geactualiseerd worden omdat niet meer gewacht hoeft te worden totdat de nieuwe schoolgids gedrukt wordt.

E-mail nieuwsbrieven
Leerplein055 heeft een e-mail nieuwsbrief ontwikkeld voor haar scholen. Een digitale nieuwsbrief wordt direct getoond bij het openen van de mail. Een aanklikbare inhoudsopgave maakt het zoeken naar informatie snel en overzichtelijk en ouders worden middels hyperlinks direct naar de juiste plek ‘gebracht’ waar bijvoorbeeld nieuwe foto-albums van de school klaar staan. Ook de laatste twitterberichten van de school worden in de nieuwsbrief getoond en ouders die ieder een eigen mailadres hebben, ontvangen de nieuwsbrief beiden in hun eigen mailbox. De nieuwsbrief wordt automatisch doorgeplaatst op de website van de school zodat een oude nieuwsbrief eenvoudig is terug te vinden. Via diezelfde website kunnen belangstellenden zich ook aanmelden om de nieuwsbrief van een school te ontvangen.