Praktijkschool Apeldoorn breidt stageproject Buursaam uit

Geplaatst door op dinsdag 26 januari 2016

Praktijkschool Apeldoorn is de praktijkschool van Leerplein055. Zij breiden het project Buursaam uit. Het project Buursaam biedt een stage van ongeveer 8 weken waarin leerlingen praktische- en sociale vaardigheden en burgerschap leren in een beschermde stage in de buurt van de school. De stage vanuit project Buursaam vormt voor de leerlingen van Praktijkschool Apeldoorn de eerste stap als werkvorm buiten het schoolgebouw.

Voor het project Buursaam is inmiddels een nieuwe samenwerking gestart met Sainte Marie van De Zorgmensen. Naast woonzorgcentrum, is Sainte Marie ook een ontmoetingsplek waar bewoners en buurtbewoners elkaar treffen bij de koffie/thee en de verschillende activiteiten in de recreatiezaal. Leerlingen van Praktijkschool Apeldoorn verzorgen daarbij de koffie en thee. Ook bieden zij hulp bij activiteiten zoals taalspelletjes, een muziekmiddag en bij restaurantwerkzaamheden zoals het voorbereiden, uitserveren en afruimen van de warme maaltijd voor de bewoners. Binnenkort start een pilot om leerlingen, onder begeleiding, wandelingen te laten maken met bewoners die in een rolstoel zitten.

Win-win situatie
Het succes van het project komt voort uit het feit dat enerzijds de leerlingen de kans krijgen om zich in een beschermde omgeving te bekwamen in hun toekomstige beroepsrichting en anderzijds profiteert bijvoorbeeld Sainte Marie van de extra handen en is de directe omgeving van de school gebaat bij het extra onderhoud dat plaatsvindt.

Andere werkzaamheden vanuit het project Buursaam variëren van het onderhouden van het groen rond de school tot het netjes maken van tuinen van omwonenden en verschillende vormen van onderhoud, o.a. bij tennisvereniging VEGO. Het project loopt inmiddels voor het tweede jaar en is in deze periode uitgegroeid tot een vast onderdeel binnen het onderwijs van Praktijkschool Apeldoorn. De school wordt ondersteund door een officiële buurtvrijwilliger die de leerlingen begeleidt bij de werkzaamheden in de buurt. Na ongeveer 8 weken stromen de leerlingen door naar een project- of oriënterende stage of naar een andere werkvorm binnen Buursaam en nieuwe leerlingen krijgen de kans om in te stappen.