Informatiepagina coronavirus

Laatst bijgewerkt op: 24 maart, 2020

Leerplein055 handelt m.b.t. het coronavirus volgens de landelijke richtlijnen van het RIVM. De antwoorden op de meest gestelde vragen leest u hieronder. Met individuele vragen over de school van uw kind(eren) kunt u terecht bij de schooldirecteur.

Scholen in Nederland gesloten i.v.m. coronavirus

Sinds 16 maart zijn alle scholen in Nederland dicht. Het kabinet heeft besloten de scholen te sluiten na overleg met de organisaties in het onderwijs. De sluiting geldt in ieder geval tot en met 6 april.

Welke kinderen worden wel opgevangen op school?

Kinderen van ouders die werken in cruciale beroepen worden opgevangen door school (of door de kinderopvang als zij jonger zijn dan 4 jaar). Het uitgangspunt is dat ouders in een cruciale beroepsgroep kunnen blijven werken. Als in een gezin één ouder een cruciaal beroep uitvoert, is het verzoek om zelf de kinderen op te vangen als dat kan. Als dat niet lukt, kan er een beroep worden gedaan op de school en/of kinderopvang. Het is geen harde eis dat beide ouders in een cruciale beroepsgroep werken. Er moet opvang zijn zodat mensen met cruciale beroepen aan het werk kunnen blijven.

Aangescherpte maatregelen om het coronavirus onder controle te krijgen

Blijf zoveel mogelijk thuis. Ga alleen naar buiten voor werk wanneer u niet thuis kunt werken, voor boodschappen, of om voor anderen te zorgen. Een frisse neus halen kan, maar doe dit niet in een groep. Houd altijd afstand van anderen (minimaal 1,5 meter) en vermijd sociale activiteiten en groepen mensen. Ook thuis: maximaal drie mensen op bezoek en hou ook dan afstand tot elkaar.

Als u kucht, hoest en/of verkouden bent, gold al: blijf thuis. Krijgt u daar ook koorts bij, dan moet vanaf nu iedereen in het huishouden thuisblijven. Mensen in cruciale beroepen en vitale processen zijn hiervan uitgezonderd, tenzij zij zelf ziek worden.

Alle bijeenkomsten zijn tot 1 juni verboden. Betekent dit dat ook de scholen tot 1 juni gesloten blijven?

Nee. Het sluiten van de scholen geldt tot en met 6 april. Uiterlijk 6 april wordt er besloten over het al dan niet verlengen van de maatregel om de scholen te sluiten.

Tot wanneer gelden de maatregelen?

Alle maatregelen (zoals sluiting scholen, sportverenigingen, eet- en drinkgelegenheden en zoveel mogelijk thuis blijven) gelden vooralsnog tot en met maandag 6 april. Alleen het verbod op evenementen en bijeenkomsten geldt tot 1 juni.

Mogen kinderen nog wel met meer dan 3 vriendjes buitenspelen?

Jonge kinderen (jonger dan 12 jaar) mogen nog wel met elkaar blijven buitenspelen. Het RIVM benadrukt dat dit geen gevaar voor de gezondheid oplevert. Maar dringend advies is wel om het aantal jonge kinderen dat samenspeelt te beperken.

Wat kan ik doen om verspreiding van het nieuwe coronavirus te voorkomen?

 • Blijf thuis bij klachten van neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Mijd sociale contacten.
 • Als je geen klachten hebt, werk zoveel mogelijk thuis of probeer je werktijden te verspreiden als je een cruciaal beroep hebt.
 • Zorg voor goede hygiënemaatregelen:
  • Was je handen regelmatig met water en zeep
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes
  • Geen handen schudden
  • Houd 1,5 meter (twee armlengtes) afstand van elkaar.
Deel deze pagina