Informatiepagina coronavirus

Laatst bijgewerkt op: 24 februari, 2021

Leerplein055 handelt m.b.t. het coronavirus volgens de landelijke richtlijnen van het RIVM. Met individuele vragen over de school van uw kind(eren) kunt u terecht bij de schooldirecteur.

Basisscholen en kinderopvang vanaf 8 februari weer open

Sinds maandag 8 februari zijn de basisscholen, de kinderdagopvang en het speciaal (basis)onderwijs weer volledig open. Dat heeft het kabinet 31 januari besloten en tijdens de persconferentie van dinsdag 2 februari bekendgemaakt. Om de risico’s van verspreiding van het virus in het algemeen zo veel mogelijk tegen te gaan, gelden er op de scholen aanvullende maatregelen.

Buitenschoolse opvang gesloten

De buitenschoolse opvang (bso) blijft voorlopig gesloten. De bso is wel open voor kinderen die gebruik maken van de noodopvang. Dit geldt alleen voor leerlingen in kwetsbare posities of met ouder(s) in cruciale beroepen.

Maatwerk per Leerplein055-school 

Sinds 8 februari zijn de basisscholen weer open. Om het onderwijs op school zo veilig mogelijk te laten plaatsvinden heeft de overheid maatregelen opgesteld. De  Leerplein055-scholen organiseren het onderwijs vanaf 8 februari volgens de nieuwe richtlijnen. Deze richtlijnen worden per school vertaald naar een werkbare situatie. De mogelijkheden om hieraan uitvoering te geven zijn afhankelijk van de ruimte in en rond de school, de groepsgrootte en de samenstelling van de groepen.

Quarantaine

Onderwijspersoneel en leerlingen die in nauw contact zijn geweest met iemand die besmet is met het coronavirus gaan 5 dagen in quarantaine. Na deze 5 dagen kunnen zij zich laten testen. Dit is vrijwillig. Personeel of leerlingen die zich niet laten testen moeten nog 5 dagen langer in quarantaine blijven. Dit is in lijn is met het quarantainebeleid dat sinds december al geldt. Scholen geven in de periode van quarantaine zoveel mogelijk onderwijs op afstand.

Kinderen met verkoudheidsklachten blijven thuis

Voor kinderen van 4-12 jaar (basisschoolleerlingen), is het thuisblijf- en testbeleid vanaf 8 februari aangepast en gelijkgetrokken met dat voor oudere kinderen in het voortgezet onderwijs en volwassenen. Kinderen van 4-12 jaar mogen met klachten passend bij COVID-19 niet naar school en blijven thuis. Bekijk hier de handreiking bij neusverkoudheid.

In de volgende situaties blijven kinderen ook thuis:

 • Kinderen die getest worden, blijven thuis totdat de uitslag bekend is
 • Kinderen die bij iemand in huis wonen die naast (milde) klachten die passen bij COVID-19, ook koorts heeft en/of benauwd is. Dan geldt: iedereen in het huis blijft thuis totdat die persoon een negatieve testuitslag heeft.
 • Kinderen met een huisgenoot met COVID-19.

Met welke verkoudheidsklachten mag een kind wél naar school?

 • kinderen die af en toe hoesten;
 • kinderen met bekende chronische luchtwegklachten;
 • kinderen die bekend zijn met astma of hooikoorts zonder koorts en/of benauwdheid.

Wanneer mag een kind weer naar school?

Een kind met klachten dat niet is getest, mag weer naar de kinderopvang of school als het 24 uur volledig klachtenvrij is (met een maximum van 7 dagen na de 1e ziektedag in het geval van aanhoudende milde klachten). Daarna mogen kinderen met milde klachten weer naar kinderopvang of school.

Ga niet op vakantie naar het buitenland

Het kabinet adviseert dringend om tot en met 31 maart niet naar het buitenland op reis te gaan. Voor reizen buiten Nederland geldt: reis alleen bij ernstige familieomstandigheden of voor werk dat echt niet uitgesteld kan worden en waarbij fysieke aanwezigheid absoluut nodig is. Het dringende advies voor thuisquarantaine is opgenomen in het onderwijsprotocol. Leerplein055-scholen volgen dit dringend advies. Leerlingen, medewerkers en ouders komen in voorkomende situaties niet op school of op het schoolplein.

Moet je onverhoopt toch naar het buitenland dan gelden voor ouders, onderwijspersoneel en kinderen -net als iedereen in Nederland- het dringend advies om 10 dagen in thuisquarantaine te gaan bij terugkomst na een verblijf in een land waar code oranje of rood geldt. Dit geldt ook als een land of gebied tijdens de vakantie wijzigt van code geel naar code oranje of rood.

Een negatieve test is geen vervanging van de thuisquarantaine; ook bij een negatieve test geldt de thuisquarantaine van 10 dagen. Door een coronatest te doen op dag 5 kan de duur van de quarantaine eventueel worden verkort. Zie voor meer informatie de website van rijksoverheid

Alleen samen krijgen we corona onder controle

 • In heel Nederland geldt een avondklok;
 • Werk thuis, tenzij het niet anders kan;
 • Was vaak uw handen;
 • Hoest en nies in uw elleboog;
 • Houd 1,5 meter afstand van anderen;
 • Is het druk? Ga dan weg;
 • Draag een mondkapje waar dat verplicht is;
 • Klachten? Blijf thuis en laat u testen.
Deel deze pagina