Openbare basisschool Beekbergen viert 200-jarig bestaan

Geplaatst door op donderdag 5 april 2018

Maandagmorgen 9 april brengt Minister Arie Slob (minister van Onderwijs en Media) een bezoek aan OBS Beekbergen. De minister neemt een kijkje in de verschillende groepen en rond 10.15 uur geeft Minister Slob het startschot voor alle festiviteiten rondom 200 jaar openbaar onderwijs in Beekbergen. Op school wordt de hele week gewerkt aan het thema circus. De taal- en rekenlessen worden zelfs in dit thema aangeboden en dagelijks zullen kinderen gaan knutselen en worden diverse circusacts ingestudeerd. Zaterdag 14 april verricht burgemeester Berends de opening van de reünie met medewerking van The 48 Highlanders of Holland en harmonieorkest PJB.

Openbare basisschool Beekbergen bestaat tweehonderd jaar en dat is bijzonder! Toch was er al rond 1600 sprake van een prille vorm van onderwijs gegeven door een predikant. Vanaf 1818 was er sprake van een echt schoolgebouw, opgezet door de gemeentelijke overheid. Het betrof een gebouw met drie klaslokalen, volgens een door de overheid voorgeschreven bouwwijze. Veel scholen in Nederland zagen er in die tijd dan ook hetzelfde uit. In 1900 werd de leerplicht ingevoerd waardoor het onderwijs zich versneld ontwikkelde. Lees hier meer over de geschiedenis van Obs Beekbergen.

200 jaar Openbaar Onderwijs in Beekbergen betekent dat veel generaties kinderen deze dorpsschool hebben doorlopen. De school zoals we die nu kennen past niet meer in het plaatje van 1818; het is een modern multifunctioneel gebouw waar onderwijs, peuterzaal, buitenschoolse opvang en het Dorpshuis gehuisvest zijn. De school vormt het middelpunt van het dorp.

Eén belangrijke overeenkomst met 1818 is er nog steeds: er wordt met passie gewerkt aan de ontwikkeling van kinderen op weg naar volwassenheid. Vanuit grote betrokkenheid zet het huidige team het werk van hun collega’s van tweehonderd jaar geleden voort. Leerplein055 is trots op OBS Beekbergen!