Nieuwbouw De Bongerd

Openbare basisschool De Bongerd in De Maten krijgt een nieuw schoolgebouw! Gemeente Apeldoorn heeft eind 2017 het besluit genomen om voor verschillende scholen in De Maten nieuw te gaan bouwen, de meeste schoolgebouwen in De Maten zijn inmiddels ruim 45 jaar oud.  Ook onze basisschool De Bongerd krijgt, net als buurschool De Schakel (Veluwse Onderwijsgroep), een nieuw schoolgebouw op de locatie van de huidige scholen aan de Muntersdonk.

Zes groepsruimtes en een centraal leerplein

Het nieuwe schoolgebouw krijgt zes groepsruimten en daarnaast een groepsruimte voor het kinderdagverblijf. Verder krijgt De Bongerd een speellokaal met flexibele wand richting de hal zodat die ruimtes aan elkaar gekoppeld kunnen worden. De BSO gaat gebruik maken van het leerplein, de centrale gemeenschappelijke ruimte in de school. Bijzonder is dat de keuken onderdeel is van het hart van de school en ingezet kan worden voor het onderwijs op De Bongerd.

De hoofdentree komt aan de parkzijde, maar er komen meerdere entrees voor de verschillende groepen, waaronder een ingang voor kleuters en het kinderdagverblijf. De lokalen krijgen dubbele deuren naar de hal toe die volledig open gezet kunnen worden. Zo kan er gekozen worden voor werken in alleen de lokalen maar ook een lokaal in combinatie met het leerplein in de hal (de gemeenschappelijke ruimte).

Videopresentatie ontwerp schoolgebouwen

De architecten van beide schoolgebouwen presenteren in de video de ontwerpen en nemen de kijker mee in de opdracht en het proces dat heeft geleid tot het definitief ontwerp.

tekst gaat verder onder de video

“de slapende draak”

Architect John van Dijk over zijn ontwerp: “De Bongerd wil graag een gebouw met een eigen gezicht, het moet uitnodigend zijn en passen in het groen van de omgeving. Door de “spannende” kleurstelling die we gekozen hebben, denken we een slapende draak te verbeelden. Ook zochten we in de gekozen kleurstelling naar een boeiend samenspel van een gebouw dat zich passend opstelt in deze zeer groene omgeving en zich, als belangrijke functie in de wijk, toch laat zien. Zowel de hoofdentree (grot, vuur) als de onderbouw-, middenbouw- en bovenbouwentree (de wenkbrauwen van de draak) hebben we ruimtelijk enigszins benadrukt. Die worden uitgevoerd in gekleurd gevelstucwerk.

Ik heb ervoor gekozen om de ramen iets gestrooid in de gevels te plaatsen en de gevels op te bouwen uit losse metselwerkvlakken met brede verdiepte voegen ertussen, die in een reeks van kleuren geKeimd zijn. De iets willekeurigheid en de schub-achtige karakteristiek van de geKeimde vlekken geven het gebouw een licht organisch uiterlijk”.

MTB Architecten heeft voor beide scholen de architectenopdracht gekregen. John van Dijk: “Vanwege de beperkte afmetingen van de projecten en de hoge bouwkosten op dit moment zijn de budgetten beperkt. Toch denken wij een fraaie nieuwbouw te kunnen realiseren voor De Bongerd in de wijk Matendonk.”

Verhuizing en nieuwbouw

De Bongerd is dit schooljaar (2021-2022) gestart in de tijdelijke huisvesting aan de Warenargaarde (naast de kinderboerderij in de Maten). Ook de kinderopvang is natuurlijk meeverhuisd. De oude schoolgebouwen zijn inmiddels gesloopt en de bouw is van start gegaan!

 

Deel deze pagina