Nieuwbouw De Bongerd

Openbare basisschool De Bongerd in De Maten krijgt een nieuw schoolgebouw! Gemeente Apeldoorn heeft eind 2017 het besluit genomen om voor verschillende scholen in De Maten nieuw te gaan bouwen, de meeste schoolgebouwen in De Maten zijn inmiddels ruim 45 jaar oud.  Ook onze basisschool De Bongerd krijgt, net als buurschool De Schakel (Veluwse Onderwijsgroep), een nieuw schoolgebouw op de locatie van de huidige scholen aan de Muntersdonk. En nu is het zo ver dat we het ontwerp mogen laten zien!

Videopresentatie ontwerp schoolgebouwen

De architecten van beide schoolgebouwen presenteren in de video de ontwerpen en nemen de kijker mee in de opdracht en het proces dat heeft geleid tot het definitief ontwerp. Lees verder onder de video.

“de slapende draak”

Architect John van Dijk over zijn ontwerp: “De Bongerd wil graag een gebouw met een eigen gezicht, het moet uitnodigend zijn en passen in het groen van de omgeving. Door de “spannende” kleurstelling die we gekozen hebben, denken we een slapende draak te verbeelden. Ook zochten we in de gekozen kleurstelling naar een boeiend samenspel van een gebouw dat zich passend opstelt in deze zeer groene omgeving en zich, als belangrijke functie in de wijk, toch laat zien. Zowel de hoofdentree (grot, vuur) als de onderbouw-, middenbouw- en bovenbouwentree (de wenkbrauwen van de draak) hebben we ruimtelijk enigszins benadrukt. Die worden uitgevoerd in gekleurd gevelstucwerk.

Ik heb ervoor gekozen om de ramen iets gestrooid in de gevels te plaatsen en de gevels op te bouwen uit losse metselwerkvlakken met brede verdiepte voegen ertussen, die in een reeks van kleuren geKeimd zijn. De iets willekeurigheid en de schub-achtige karakteristiek van de geKeimde vlekken geven het gebouw een licht organisch uiterlijk”.

MTB Architecten heeft voor beide scholen de architectenopdracht gekregen. John van Dijk: “Vanwege de beperkte afmetingen van de projecten en de hoge bouwkosten op dit moment zijn de budgetten beperkt. Toch denken wij een fraaie nieuwbouw te kunnen realiseren voor De Bongerd in de wijk Matendonk.”

Verhuizing en nieuwbouw

De Bongerd verhuist tijdens de nieuwbouw naar een tijdelijke huisvesting aan de Warenargaarde (naast de kinderboerderij in de Maten). Ook de kinderopvang verhuist uiteraard mee naar de tijdelijke huisvesting. De planning is dat de verhuizing net voor of in de zomervakantie van 2021 plaatsvindt. Vervolgens zal -rekening houdend met het broedseizoen- de sloop starten. Voor alle werkzaamheden rondom de sloop wordt ongeveer zes weken gereserveerd en daarna start zo snel mogelijk de nieuwbouw.

Omgevingsvergunning

De omgevingsvergunningen voor beide schoolgebouwen wordt tussen eind december en half januari aangevraagd. De vergunningaanvragen worden door de gemeente gepubliceerd in een lokale huis-aan-huis-krant. De nieuwe schoolgebouwen worden nagenoeg op dezelfde plek als de huidige scholen gebouwd, overigens kleiner in omvang. Er verandert verder niets aan de omgeving buiten het schoolterrein.

Deel deze pagina