Close Reading IKC De Bundel

Geplaatst door op dinsdag 13 december 2022

Door Marinde van de Giessen

De komende 2 jaar gaan wij ons als schoolteam van IKC De Bundel verdiepen in Close Reading. Bij Close Reading spitten de leerlingen tijdens drie sessies dezelfde uitdagende tekst door. In de eerste sessie wordt de hele tekst doorgelezen en bekeken waar de tekst over gaat. Tijdens de tweede sessie zorgen de leerlingen dat zij meer informatie krijgen rondom een specifiek onderdeel van/in de tekst. Tenslotte wordt er in sessie drie dieper naar de tekst gekeken en wordt er nagedacht over de essentie van de auteur.

Natuurlijk kan Close Reading ook bij kleuters aangeboden worden. Zo wordt tijdens sessie één het verhaal voorgelezen en in sessie twee ingezoomd op moeilijke woorden of op de verhaalstructuur. In sessie drie wordt ook hier gekeken naar wat de schrijver ons nou eigenlijk duidelijk wil maken met zijn verhaal.

Tijdens de eerste bijeenkomst op 14 oktober, waar ook drie collega’s van obs Berg en Bos bij aansloten, hebben wij in tweetallen zelf een Close Reading les ontworpen. Het was erg leerzaam om met elkaar aan de slag te gaan en het is een verrijking om binnen de organisatie meer met elkaar op te trekken. Nu zijn we deze (en bestaande) Close Reading lessen aan het uitproberen in onze groepen. Tot nu toe zijn de ervaringen erg positief en merken wij dat de leerlingen enthousiast en meer betrokken zijn!

Wil je hier meer over weten? Neem gerust contact op met Floor of Marinde van IKC De Bundel.