Maak kennis met “DoeLeren” op jouw school via collega’s De Vliegenier

Geplaatst door op vrijdag 13 december 2019

Door Linda Schellevis en Aniek Rouwenhorst-van Noort (leerkrachten De Vliegenier).

Vorig jaar hebben wij een cursus Bewegend Leren gevolgd. Hier werden wij zo enthousiast van, dat we onze kennis graag willen delen. Zelf passen wij bewegend leren toe in onze lessen, iedere dag. Onze missie is om zoveel mogelijk collega’s te leren hoe je lessen uit de methode bewegend kunt maken. Wij zien met eigen ogen hoe betrokken de leerlingen zijn, hoe ze beter geconcentreerd werken na een bewegende les, dat ze de leerstof beter onthouden en dat er veel minder gewiebel is in de klas.

Wist je dat leerlingen bij de overgang van groep twee naar groep drie van 85% naar 15% bewegen per dag gaan? En vanaf groep vijf verwachten we dat leerlingen het grootste gedeelte van de schooldag zitten. Daar willen wij wat aan doen! Steeds meer leerkrachten zijn zich hiervan bewust en laten de kinderen meer en vaker bewegen tussen de lessen door. In groep 4 t/m 8 is dit ook belangrijk. Maar bewegen kan en hoeft niet alleen tussen de lessen door. Met “DoeLeren” willen wij collega leerkrachten helpen de lessen zo te maken, dat leren en bewegen hand in hand gaan. De leerdoelen worden gehaald tijdens een bewegende les. Meer effectieve leertijd, minder stilzitten in de klas!

Maar waarom is bewegen zo belangrijk voor kinderen? We kennen allemaal wel die leerling die niet stil kan zitten of de kunsten en capriolen die veel kinderen uithalen op hun stoel. Dit is allemaal een heel natuurlijke bewegingsbehoefte. Kinderen, en mensen in het algemeen, zijn gemaakt om te bewegen. Bewegen is voor kinderen zelfs heel belangrijk voor het ontwikkelen van de hersenen. Om leerstof optimaal te kunnen opnemen in je hersenen, moet je in beweging zijn. Door bewegend de lesstof te oefenen, beklijft het beter. De resultaten gaan daardoor omhoog.

Meer weten?

Wil je graag meer weten om hiermee in je klas aan de slag te gaan? Dan komen wij graag een presentatie geven op je school! Mail ons op: avannoort@leerplein055.nl of lschellevis@leerplein055.nl