Marian van Luijk, groepsleerkracht De Mheen, met pensioen

Geplaatst door op dinsdag 5 juli 2022

Door Gonda Massier

Marian van Luijk gaat met ingang van de zomervakantie met pensioen. Marian is een echte kleuterexpert. Zij is één van de laatste ‘klossers’ (afgestudeerd aan de Kleuter Leidster Opleiding School) die Leerplein055 gaat verlaten. Toen de Wet op het Basisonderwijs in 1985 werd ingevoerd, verviel het onderscheid tussen kleuterleidster en onderwijzer. Vanaf die tijd worden beiden “leraar basisonderwijs” genoemd.

Als kleuterexpert heeft Marian een schat aan informatie over de natuurlijke ontwikkeling van het jonge kind, bijvoorbeeld over (buiten)spelen en ontwikkelingsgerichte activiteiten. Marian geniet nog elke dag van de spontaniteit en openheid van de kleuters. Zij kan haar ei kwijt in alle creatieve vakken en volgt vol vertrouwen de sprongetjes in de ontwikkelingen van het jonge kind.

Marian is ook Jenaplanner in hart en nieren. Ze heeft 6 jaar op de Jenaplanschool in Nunspeet gewerkt, een jaar op de Van Voorthuijsenschool (ZMLK) in Apeldoorn en de laatste jaren op Jenaplanschool De Mheen. Altijd bij de kleuters, want daar ligt Marians hart. Marian heeft nu 26 jaar in loondienst binnen het onderwijs gewerkt, maar zij is veel langer actief geweest als hulpouder met allerlei verschillende taken, met een glansrol als lid van de theatergroep “de Mheeniacs”. Niet alleen op het toneel was Marian in haar element, maar ook bij het (ver)maken van de kostuums.

Nu komt er een eind aan de betaalde loopbaan van Marian. Afgelopen vrijdag 1 juli was de feestelijke afscheidsviering op De Mheen. Marian is door haar groep en haar duo-collega thuis opgehaald met de tandem. Daarna volgde een reeks aan festiviteiten, met o.a. het Machtig-Mooie-Marian-Moet-Meedoen-Straattheater, een feestje in haar groep de Vuurvlinders en een improvisatietheater met de Mheeniacs.

Marian zegt geen gedag, maar tot ziens! We zien haar in december weer terug wanneer zij de Sintcommissie begeleidt. Voor nu gaat zij eerst genieten van de vrije tijd en haar pasgeboren kleinzoons.