Obs De Tweede Stee en obs Oosterhuizen versterken lesgeven door EDI via intervisie met beelden

Geplaatst door op donderdag 9 februari 2023

Door Peggy Corbeek

Afgelopen periode zijn we op obs De Tweede Stee en obs Oosterhuizen bezig geweest om ons lesgeven te versterken en hierbij hebben we ons gericht op EDI (Expliciete Directe Instructie). Vorig schooljaar hadden we met het hele team steeds een paar hoofdstukken gelezen uit “EDI 2.0” en de onderdelen die in deze hoofdstukken centraal stonden kregen dan extra aandacht in de klas. Hetgeen waar de juffen en meesters tegenaan liepen werd besproken en tijdens deze teammomenten werden er ook tips uitgewisseld.

Vervolgens ben ik als intern begeleider bij elke leerkracht een EDI les gaan filmen. De leerkracht heeft zelf 1 tot 3 fragmenten uitgekozen van 1 tot 3 minuten, die hij/zij met het team wilde delen. Van deze fragmenten heb ik een filmpje gemaakt waarbij enkele vragen werden gesteld. Zo zagen we van drie collega’s op obs Oosterhuizen een fragment van “begeleide inoefening” vanuit verschillende groepen op verschillende manieren. De verschillen en overeenkomsten hebben we besproken. Ook hebben we bijvoorbeeld gekeken naar de afspraken in onze kwaliteitskaart “didactisch handelen” en in hoeverre dit in sommige fragmenten terug te zien was.

Op beide scholen wisten we vanuit de interne audit al dat de lessen bij ons goed in elkaar staken en EDI al lang niet meer in de kinderschoenen stond. Om het geleerde te borgen hebben we in Oosterhuizen inmiddels genoten van elkaars sterke momenten in de film en op obs De Tweede Stee gaan we in februari genieten van het kijken naar elkaar en onze kinderen. Vervolgens zullen we bespreken welk onderdeel van EDI wellicht nog aandacht behoeft, welke ontwikkelpunten we hieruit meenemen en wie weet kijken we over een tijd weer naar deze verbeterpunten in een film op dezelfde manier.

Wil je eens een kijkje nemen in de kleutergroep van juf Grada bij obs Oosterhuizen? Zij liet in haar kleutergroep binnen 40 minuten alle fasen van EDI zien. Zie target=”_blank” rel=”noopener”>hier voor een klein fragment waarbij de kinderen bespreken in hoeverre zij het doel hebben behaald. Heb je hier vragen over? Laat het ons gerust weten!

Het team van obs Oosterhuizen en obs De Tweede Stee