Bewegend Leren op basisschool De Dalk

Geplaatst door op donderdag 12 maart 2020

Op steeds meer scholen van Leerplein055 is aandacht voor Bewegend Leren. Openbare basisschool De Dalk in Klarenbeek laat de mogelijkheden mooi zien in een videofilmpje. [klik op de titel om verder te lezen en de video te starten].

Tekst gaat verder onder het filmpje.

Bewegend Leren op De Dalk

Op De Dalk wordt Bewegend Leren ingezet om de ontwikkeling van de leerlingen op allerlei fronten te stimuleren. Bewegen zorgt er namelijk voor dat onze hersenen sneller en efficiënter werken, waardoor het leren makkelijker wordt. Daarnaast kunnen de kinderen zich beter concentreren en aandachtiger werken wanneer er bewegingsactiviteiten ingezet worden.

Motorische ontwikkeling

Bewegen is natuurlijk ook goed voor de motorische ontwikkeling en zorgt ervoor dat de leerlingen fit en gezond blijven. Kinderen bewegen graag en houden niet van lang stil zitten. Bewegend leren verhoogt de motivatie en zorgt voor veel plezier tijdens de les.

Lesdoelen

Op De Dalk zetten de leerkrachten regelmatig bewegend leren in als middel om een lesdoel te behalen. Dit is mogelijk in alle fases van een les. Bijvoorbeeld om de woorden van spelling te oefenen, de tafels te automatiseren of de klanken in woorden te herkennen en te koppelen aan het bijbehorende teken. Een bewegingsactiviteit kan ook ingezet worden als “energizer”; een korte onderbreking van de les om daarna weer geconcentreerd aan het werk te kunnen gaan.

Doorontwikkeling

Het team van De Dalk gaat zich verder ontwikkelen op het gebied van bewegend (buiten) leren: de buitenlessen en bewegend leren krijgen een prominente plek in het dagelijkse lesprogramma. Op 13 mei neemt het team deel aan het congres ‘Bewegend Buitenonderwijs’ in Klarenbeek, georganiseerd door BuitenWijzer. En in het komende schooljaar staat een teamscholing op het programma waarna De Dalk gecertificeerd wil worden als “Bewegend (buiten) Leren-school”.