Burgemeester Heerts leest voor op daltonschool De Horst

Geplaatst door op zondag 19 januari 2020

Nationale Voorleesdagen van start op woensdag 22 januari

Op woensdag 22 januari gaan de Nationale Voorleesdagen 2020 van start. Ton Heerts, de nieuwe burgemeester van Apeldoorn is in De Maten aanwezig bij openbare Daltonschool De Horst voor de start van de Nationale Voorleesdagen. De burgemeester leest op basisschool De Horst voor aan de leerlingen van groep 1 t/m 4. Ook de Apeldoornse wethouder van onderwijs, Nathan Stukker, leest voor. De wethouder is te gast op de Heuvellaanschool.

Bekende Apeldoorners lezen voor

Tijdens de nationale voorleesdagen lezen daarnaast nog andere bekende Apeldoorners voor bij basisscholen van Leerplein055. In veel gevallen neemt de voorlezer zijn of haar favoriete voorleesboek mee om uit voor te lezen of er wordt voorgelezen uit het prentenboek van het jaar. Na het voorlezen nemen de gasten de tijd om vragen van leerlingen te beantwoorden. Leerlingen willen alles weten van bijvoorbeeld een kinderboekenschrijver, illustrator, de directeur van een theaterschool, een zwemdocent of de directeur van de Apenheul.

Voorlezen prikkelt de fantasie

Tijdens de Nationale Voorleesdagen is er extra aandacht voor lezen en voorlezen. Leerplein055 vindt het belangrijk om op deze manier het voorlezen nog eens extra onder de aandacht van een breed publiek te brengen. Voorlezen aan kinderen is erg belangrijk. Het prikkelt de fantasie en ontwikkelt het taalgevoel. Kinderen die lezen leuk vinden, lezen vaker en dus beter. De rol van ouders of opvoeders is heel belangrijk voor de leesprestaties van hun kinderen en het voorlezen draagt daartoe bij.

Voorlezen maakt je leuker

Voor peuters en kleuters is het soms nog heel lastig om zich te verplaatsen in een ander. Zij kunnen zich nog niet zo goed voorstellen dat andere mensen er ook andere gevoelens, gedachten en ervaringen op nahouden. Voorlezen lijkt kinderen te helpen om deze cognitieve vaardigheid te ontwikkelen.