De Kosmos neemt uitdagend schoolplein voor kleuters en peuters in gebruik

Geplaatst door op woensdag 26 februari 2020

De onderbouwleerlingen van openbare basisschool De Kosmos genieten van een prachtig nieuw schoolplein. Vanuit Apeldoorn Gezinsstad heeft de gemeente een subsidieregeling opengesteld om schoolpleinen uitdagender, groener en duurzamer te maken. Op basis van het ingediende plan van De Kosmos is de subsidie toegekend. Op vrijdag 6 maart is de officiële opening van het nieuwe schoolplein: wethouder Nathan Stukker is daarbij aanwezig, samen met leerlingen, team en ouders van De Kosmos.

Uitdagend schoolplein voor de jongste kinderen

De Kosmos ligt in een groene omgeving met direct naast de school een groot en prachtig groen speelveld dat door de grotere kinderen uit de hele buurt gebruikt wordt.  Tot voor kort waren er niet veel uitdagende speelmogelijkheden voor de jongste kinderen uit de wijk.

De Kosmos had vooral behoefte aan een natuurlijker en uitdagender schoolplein voor de jongste leerlingen van De Kosmos maar ook voor de peuters in de school. De Kosmos werkt namelijk samen met Doomijn Kinderopvang en het plein is ook bedoeld voor de kinderen van de peuterspeelzalen en het kinderdagverblijf. Het resultaat is een schoolplein dat ruimte biedt aan alle jongere kinderen uit de hele buurt.

Ervarend en ontdekkend leren op De Kosmos

Marit Limburg is waarnemend directeur gedurende het zwangerschapsverlof van directeur Karlijn de Jonge, en vanuit die functie betrokken bij het hele ontwikkeltraject van het groene schoolplein. Marit Limburg: “De Kosmos staat voor ervarend en ontdekkend leren en dat wilden we ook graag buiten op het plein vormgeven. De missie van De Kosmos is dat kinderen zich kunnen ontwikkelen als ze de ruimte hebben om zichzelf, de mensen en de wereld om hen heen te verkennen.”

Belangrijke inbreng van leerlingen

De Kosmos heeft bewust gekozen voor een intensief participatietraject. Dat kost meer tijd maar de school wilde een breed gedragen ontwerp met een forse inbreng van de leerlingen, team en ouders en natuurlijk van de kinderopvang.  Marit Limburg somt de wensen van de leerlingen op: “Je moest op het plein kunnen rennen maar ook verstoppen en spelen. En kleine beestjes vonden ze best spannend maar ook wel leuk, water erbij zou echt heel gaaf zijn en een soort racebaan voor fietsen, kon dat misschien ook?”. De jonge professionals in het out of the box denken kwamen met heel veel leuke ideeën die ze vervolgens zelf op een gezamenlijk moodboard hebben geplakt.

Trots op het resultaat

Met onder meer een buitenkeukentje, een fietsparcours, een speelheuvel en de felbegeerde kruipbuis zien de kinderen met dit ontwerp vrijwel al hun wensen gerealiseerd worden. Daarnaast biedt het nieuwe speelplein ruimte om buiten les te krijgen en er is een wilgentunnel. Er komen twee insectenhotels en de wilde bloemenborders leveren een bijdrage aan de biodiversiteit. De leerlingen zijn enthousiast over het eindresultaat en zelfs de wat oudere leerlingen komen graag op het onderbouwplein.

Een ouder van De Kosmos vertelt over het nieuwe schoolplein: “Ik heb mijn kleinste op het kinderdagverblijf en de oudste zit in de kleuterklas. Het kleuterplein was een zanderig plein met te weinig uitdaging. Het nieuwe schoolplein biedt alle mogelijkheden tot klimmen, klauteren en spelen met zand en water. Heerlijk toch! Ik zal wel regelmatig vieze kleding mee naar huis krijgen maar hoe erg is dat? Dat ook de kleintjes gebruik kunnen maken van het kleuterplein is geweldig. Ook voor hen biedt dit nieuwe schoolplein zoveel uitdaging.”

Ambitie gemeente Apeldoorn

In Apeldoorn ligt een stevige ambitie om de stad nog fijner te maken voor gezinnen. Met de komst van het platform Apeldoorn Gezinsstad krijgt veel hiervan handen en voeten. Een wezenlijk onderdeel van de ambitie van Apeldoorn Gezinsstad is kinderen zoveel mogelijk de kans te geven om buiten te kunnen spelen. Buiten spelen is in veel opzichten goed voor kinderen; ze bewegen meer en gaan anders naar de natuur kijken. Scholen kunnen hier een belangrijke bijdrage aan leveren.

Duurzaam 

De uitdaging van de gemeente om schoolpleinen groener en duurzamer te maken, heeft Leerplein055 met beide handen aangegrepen. Leerplein055 heeft duurzaamheid en het milieu hoog op de agenda staan. Dat uit zich in de aanpak van de gebouwen door bijvoorbeeld isolatiemaatregelen of het plaatsen van zonnepanelen maar ook op schoolniveau door deelname aan acties van Heel Apeldoorn is Rein of de keuze voor lespakketten die leiden tot meer bewustwording van kinderen over het milieu en de natuur.