De Rietendakschool bestaat 100 jaar!

Geplaatst door op maandag 28 juni 2021

De Rietendakschool 1921 – 2021

Dit jaar bestaat openbare basisschool De Rietendakschool 100 jaar! Dat wil het schoolteam natuurlijk niet zomaar voorbij laten gaan. Begin 2020 maakte het team al een start met het vieren van het 100-jarig bestaan; de kinderen hebben geleerd over het onderwijs in het verleden en over de geschiedenis van de school. Ook zijn er toen mooie foto’s gemaakt die doen denken aan het onderwijs van vroeger waarbij bovenbouwleerlingen zelf de foto’s van elkaar maakten.

Toch nog feest!

De voorbereidingen voor een groot feest en een reünie waren in volle gang maar toen was daar ineens het coronavirus met alle bekende gevolgen. De bestaande plannen vielen in het water. Toch besloot het team van De Rietendakschool een klein feestje te vieren met elkaar. En wat ontzettend mooi: vanaf deze week mag er ook op de basisscholen weer meer. De hele week staat in het teken van het 100-jarig bestaan met een openingsdans, een spelletjesmiddag, een talentenshow en er komt een echte goochelaar. Kortom… een mooi feest voor alle leerlingen van De Rietendakschool. [lees verder onder de foto]

Geschiedenis van De Rietendakschool

Openbare basisschool De Rietendakschool heeft een lange geschiedenis. Het gebouw dateert uit 1921. Daarvoor was de school gehuisvest in een noodlocatie aan de Houtweg. Scholen kregen in die tijd een nummer, in volgorde van stichting. Zo heeft De Rietendakschool het nummer 24. Dit is op de voorgevel nog te zien. Omstreeks 1950 werd aan alle scholen een naam gegeven. Vaak werden scholen genoemd naar de straat waaraan ze stonden. De Rietendakschool heette toen de Openbare Lagere Zilverwegschool. De meeste mensen noemden de school echter De Rietendakschool vanwege de bijzondere dakbedekking.

In 1985 kon de naam officieel gewijzigd worden in openbare basisschool De Rietendakschool, omdat in dat jaar kleuterschool Pinokkio en lagere school Zilverweg samengevoegd werden tot basisschool. In datzelfde jaar werd het gebouw volledig gerenoveerd en aangepast aan de eisen van die tijd. Ook werd de rieten kap vernieuwd. In 2018 is de rieten kap opnieuw volledig vernieuwd.

Open monumentendag

In 2020 was De Rietendakschool één van de locaties op de open monumentendag. Tijdens die dag kwamen ook oud-leerlingen langs. Zij vertelden bijvoorbeeld dat de schoolarts en de schooltandarts in de ruimte zaten waar nu de directie zat. Ze gaven aan nog met angst naar de ruimte te kijken. Ze zaten met drie kinderen op een rij te wachten op hun beurt bij de tandarts. Dit ging er niet zachtzinnig aan toe vertelden zij. Een andere oud-leerling gaf aan dat hij vroeger in het kolenhok moest zitten als je straf had. Hij gaf aan dat hij niet zo’n lieverdje was en het kolenhok regelmatig van binnen had gezien.

Petra Bos, directeur van De Rietendakschool: “over 100 jaar zullen onze leerlingen hopelijk vertellen over de feestweek, de leuke buitenlessen, hun inbreng in de ontwikkeling van ons onderwijs en ons prachtige nieuwe schoolplein.”