Eerste Opvangklassen verhuizen naar schoollocatie in Ugchelen

Geplaatst door op woensdag 4 augustus 2021

In het AZC aan de Christiaan Geurtsweg in Apeldoorn worden sinds 2,5 jaar ook gezinnen opgevangen met kinderen in de basisschoolleeftijd. Deze leerlingen krijgen les in de Eerste Opvang Klassen (EOK). De EOK heeft de afgelopen twee en een half jaar een fijne tijd gehad op de locatie van basisschool Heuvellaan in Apeldoorn maar krijgen komend schooljaar les in het schoolgebouw aan de Hoenderloseweg in Ugchelen. 

Verhuizing naar locatie aan de Hoenderloseweg

De gemeente Apeldoorn heeft voor komend schooljaar de basisschoollocatie aan de Hoenderloseweg beschikbaar gesteld voor de Eerste Opvang Klassen omdat de Heuvellaanschool de lokalen zelf weer nodig heeft. De locatie in Hoenderloo werd tot de zomervakantie gebruikt door basisschool De Touwladder en zal na de vakantie dus voor één schooljaar gebruikt worden door het team en de leerlingen van de Eerste Opvang Klassen in Apeldoorn.  

Het aantal leerlingen van de EOK schommelt steeds tussen de 40 en 50 kinderen. De leerlingen worden met een bus naar school gebracht en aan het eind van de schooldag weer opgehaald. De schooltijden zijn van 08.45 uur tot 14.15 uur. De leerlingen hebben een continurooster en blijven tussen de middag op school.   

Tijdens de zomervakantie worden de benodigde lokalen aan de Hoenderloseweg ingericht voor de EOK. Het team heeft al een kijkje in de tijdelijke accommodatie kunnen nemen en zij zijn in de laatste week van de vakantie in de school aanwezig om de lokalen in te richten. 

Aandacht voor de Nederlandse taal

De Apeldoornse schoolbesturen verzorgen gezamenlijk het onderwijs aan de kinderen van het AZC in Apeldoorn.  De kinderen die in het AZC aan de Christiaan Geurtsweg worden opgevangen, krijgen gedurende hun verblijf in Apeldoorn onderwijs in de EOK. Door de specifieke aandacht voor het leren van de Nederlandse taal wordt een betere start in het basisonderwijs gerealiseerd. Zodra de gezinnen elders in Nederland vaste huisvesting toegewezen krijgen, vertrekken de leerlingen naar een school in hun nieuwe woonplaats. Ondertussen kunnen er weer andere kinderen tijdelijk instromen.