leerlingen groep 8 Heuvellaan organiseren herdenking Remembrance Day

Geplaatst door op maandag 16 november 2020

De leerlingen van groep 8 van openbare basisschool Heuvellaan wonen elk jaar de herdenking bij van Remembrance Day. Door de corona-pandemie ging de herdenking met hoogwaardigheidsbekleders dit jaar helaas niet door. Groep 8 besloot daarom de herdenking binnen de “bubbel” van de groep te organiseren.

Bijzonder is dat ceremonie volledig in het Engels werd gedaan. Hiervoor is gekozen omdat de hele ceremonie door twee groep 8 leerlingen is opgenomen op video: voor de burgemeesters van Apeldoorn en Burlington, de ouders, de partnerschool in Canada, en de twee ambassadeurs in beide landen.

30 Canadese soldaten, die zijn omgekomen bij de bevrijding van Apeldoorn, werden tijdens de herdenking herdacht, er was “The last post” en een minuut stilte. Het volkslied van zowel Canada als Nederland werd gespeeld en er werd een gedicht voorgedragen.

De herdenking wordt elk jaar in Apeldoorn gehouden bij het  Canadamonument bij de Naald en daarbij worden alle soldaten herdacht die namens het Brits Gemenebest tijdens oorlogshandelingen en vredesmissies zijn omgekomen.

Op verzoek van het Apeldoorn Burlington Comité heeft Chris Wolters (c-wordz media) onderstaande video gemaakt!

Lees hier het artikel in de Stentor over de herdenking