Inspirerende medewerkersdag: Daar waar verhalen samen komen

Geplaatst door op donderdag 10 november 2022

Tijdens de Leerplein055-dag op 9 november jl. is er door het bestuur een energiek programma neergezet voor hun collega’s: ‘Daar waar verhalen samen komen’. Deze dag stond in het teken van ontmoeting, inspiratie, verbinding en positiviteit. Frederique Oolbekkink, van het college van bestuur bij Leerplein055, doet uitgebreid verslag van het evenement.

 

De aftrap

Live band ‘The Blenders’ opent de dag met het nummer ‘One Vision’ van Queen waarna er een filmpje afspeelt met de introductie van al onze prachtige scholen. Vervolgens werden we verrast met een filmpje in de ‘Man bijt Hond’ sfeer waarin de aanwezigen hun verwachtingen uiten. De beelden hiervoor waren bij binnenkomst opgenomen en kort daarna dus al te zien op het grote doek. Ebel jan van Dijk van het bedrijf ‘Wij zijn Blend, heeft de dag geleid vol enthousiasme en energie. Er was veel interactie met de zaal waarin collega’s werden gevraagd en bevraagd middels een catchbox, een soort draadloze microfoon.

430 vragen voor het bestuur

Bestuurders Jan Paul en Frederique werden op de hotseats neergezet en beantwoordden verschillende vragen uit de zaal. De medewerkers hebben ook op kaartjes vragen voor hen opgeschreven. In totaal zijn er 430 vragen opgeschreven. Omdat er niet genoeg tijd was om al deze vragen te beantwoorden is deze stapel kaarten meegenomen. De komende periode zullen deze terugkomen tijdens communicatiemomenten in de organisatie. Na de vragensessie speelt de band twee nummers, van Tina en Ike en The Foo Fighters dit keer.

Inspireren

Vervolgens nam Ebel Jan ons mee in het wonder dat er dagelijks wordt verricht op onze scholen. Hoe wij kinderen mogen leren om te zijn wie ze zijn en om, onder andere, hen te leren lezen, rekenen en schrijven. Rowen, een achtjarige leerling van onze Rietendakschool, wordt uitgenodigd op het podium en leest een stuk voor uit het boek ‘De jongen, de mol, de vos en het paard’. De zaal luistert aandachtig en barst na afloop uit in de staande ovatie. Alle scholen krijgen het boek mee om zich te laten inspireren door dit mooie verhaal.

Dan betreedt onze collega Ruud Brinkman het podium. Hij neemt ons mee in een zeer indringend verhaal uit zijn eigen praktijk. Het raakt de mensen in de zaal en meerdere collega’s drogen hun tranen. Hij nodigt collega’s uit om zich uit te spreken in moeilijke tijden: “We zijn er voor elkaar,” aldus Ruud.

Muzikale waardering

Na een muzikaal blok waarin twee kinderen van de Parkenschool een pianostuk en gitaar-song ten gehore brengen verschuift de aandacht naar de Praktijkschool Apeldoorn (PSA). De inleiding van Ebel Jan, onder begeleiding van beelden, is heel mooi. Een van de scholieren van de PSA, Sam, komt samen met een oudere dame, Wil, het podium op. Sam gaat regelmatig op bezoek bij Wil die op haar beurt de aandacht en het gezelschap erg waardeert. Samen met twee docenten van de PSA zingt wil een lied voor Sam. Dan drummen twee leerlingen het nummer ‘Yellow’ van Coldplay onder leiding van de live band. De zaal zingt luidkeels mee.

De kracht van beeld

Ellen Emonds van Tweemonds ons mee in een verhaal over vertrouwen, verbinding en zelfvertrouwen. Zij ondersteunt dit met beelden en een aantal filmpjes waardoor we zo worden meegevoerd in haar inspirerende verhaal.

Na de lunch gaan we aan de slag met de productie van een short movie. Terwijl Ebel Jan ons meeneemt maken we opnames en doen we verschillende opdrachten. Afgelopen week zijn er vijf collega’s uit de organisatie geïnterviewd. Deze interviews, in combinatie met de zojuist gemaakte opnames, hebben geleid tot een prachtige short movie over Leerplein055 en waar wij voor staan. Leerplein055 heeft nu haar eigen film waarin wij allemaal een rol hebben gespeeld. Indrukwekkend, verbindend en daar waar het over moet gaan binnen onze organisatie: samen verantwoordelijkheid nemen voor de inhoud van ons vak en ons professionele handelen vanuit de verbinding die na deze fantastische dag weer voelen. De film ging aan het einde van de middag in première. We zijn ontzettend trots op het resultaat en delen dit graag met jullie.

Weg met de negativiteit

Na dit gave intermezzo op de filmset gingen we terug naar het theater en namen Renee en Gerda van ‘Focus op leren’ ons mee in de werking van ons brein. Op een interactieve wijze leerden zij ons negatieve gedachten om te zetten naar neutrale of positieve gedachten.

Je zag de onderlinge connectie groeien. Collega’s gingen steeds meer met elkaar in gesprek. Tijdens het portret tekenen konden we training van Renee en Gerda gelijk inzetten om gedachten zoals ‘dit kan ik niet’ uit de weg te helpen. Kunstenaar Jobbe nam ons in een vlot tempo mee in de kunst van portret schilderen. In drie minuten creëerde iedereen een portret met de niet-dominante hand en zonder de stift van het papier te halen. Het uiteindelijke grote kunstwerk van deze ruim 400 portretten ontvangen we nog.

De eindshow

Tijdens de eindshow, onder leiding van Ebel Jan, pakten de directeuren het podium. Één voor één spraken zij hun eigen team toe, een waardevol en kippenvel moment. Uiteraard was er ook aandacht voor het team van het bestuursbureau en voor de directeuren zelf. Het actieteam ‘Missie Visie’ kwam ook nog ten tonele om te vertellen waar dit team zich mee bezig houdt. Hun doel, de betrokkenheid behouden zodat de nieuwe missie en visie van Leerplein055 van de hele organisatie is. De drumband van de Kosmos speelde een eigen muziekstuk en daarna nog een nummer met de band. De hele zaal zong, bewoog en klapte mee. Wat een energie, wauw!

Het was een indrukwekkende, energieke en prachtige dag die we met elkaar hebben beleefd. De live muziek van de Blenders, het was echt meer dan top. Hetzelfde geldt voor de presentatie van Ebel Jan en de organisatie achter de schermen. Laten we deze energie met elkaar vasthouden, het is het vertrekpunt voor een nieuwe start van Leerplein055. Één waar alles mogelijk is. Vertrouw er maar op!