Rookvrije schoolpleinen Leerplein055

Geplaatst door op maandag 30 december 2019

Het bestuur van Leerplein055 vindt het belangrijk om zo snel mogelijk werk te maken van rookvrije schoolterreinen en daarom zijn vanaf 1 januari de schoolpleinen van alle openbare basisscholen in Apeldoorn rookvrij. De afgelopen maanden zijn de voorbereidingen getroffen en is gewerkt aan bewustwording bij schoolteams en ouders en zijn medegebruikers van de schoolpleinen geïnformeerd. Rookvrije schoolpleinen gelden voor medewerkers, ouders, medegebruikers van de schoolgebouwen, bezoekers en leveranciers.

Een zichtbaar rookvrij schoolplein

Op de 24 schoolpleinen van de openbare basisscholen zijn in de kerstvakantie bordjes opgehangen bij de ingangen van de schoolpleinen met de tekst ‘rookvrij’ en ‘op weg naar een rookvrije generatie’. Dergelijke borden zijn in Apeldoorn al te zien bij verschillende sportverenigingen en vanaf januari dus ook bij alle openbare basisscholen in Apeldoorn en bij de openbare basisscholen in Beekbergen, Oosterhuizen, Klarenbeek en Loenen.

Niet roken in het zicht van kinderen

De openbare basisscholen in de gemeente Apeldoorn willen leerlingen een gezonde en rookvrije leeromgeving bieden. Bijna de helft van de Leerplein055-schoolpleinen waren al rookvrij. Naast een rookvrij schoolplein zetten de scholen van Leerplein055 ook in op niet roken in het zicht van de leerlingen, bijvoorbeeld net buiten het schoolplein, bij de ingang van het plein of op de stoep bij de basisschool.

Aandacht voor gezondheid en vitaliteit

Het project rookvrije schoolpleinen past goed bij de ambities van Leerplein055 op het gebied van gezondheid en vitaliteit van leerlingen en medewerkers. Op verschillende basisscholen verzorgen professionele beweegcoaches van Accres de lessen bewegingsonderwijs waardoor kinderen beter leren bewegen en meerdere scholen hebben inmiddels het predicaat ‘gezonde school’ ontvangen. Een groot aantal scholen neemt deel aan het project ‘EU-Schoolfruit’.

Fred Berends, voorzitter college van bestuur: “Een van de uitgangspunten in ons strategisch plan is dat iedere medewerker verantwoordelijk is voor een goede balans tussen werk en privé met als doel ‘fit en gezond’ te kunnen blijven werken. Persoonlijke afwegingen zijn hierbij belangrijk maar Leerplein055 stimuleert het sporten door medewerkers met een financiële bijdrage, ondersteunt medewerkers die willen stoppen met roken en wij zetten als Apeldoornse onderwijsorganisatie bewust in op de vitaliteit van medewerkers”.