Sterrenschoolconcept

Het Sterrenschool-concept is in 2008 ontwikkeld door een landelijke denktank die het antwoord heeft gezocht op de volgende vraag: “Als we vandaag met een schone lei mochten beginnen, hoe zouden we het basisonderwijs er dan laten uitzien?”. De conclusie is dat het hoog tijd is voor een vijf sterren aanpak waarbij een totaalpakket van onderwijs en kinderopvang wordt aangeboden.

Apeldoorn heeft twee volwaardige sterrenscholen, Sterrenschool Apeldoorn en Dalton Sterrenschool De Vliegenier. Sterrenschool Apeldoorn was de eerste sterrenschool in Apeldoorn en startte in augustus 2010. In 2012 volgde de De Vliegenier als Sterrenschool in nieuwbouwwijk Zuidbroek.

De vijf sterren van een sterrenschool 2.0
Een volwaardige sterrenschool is een concept waarin onderwijs en kinderopvang hand in hand gaan. De Sterrenscholen van Leerplein055 zijn 47 weken per jaar geopend. De flexibiliteit in opvang en vakanties is de bekendste ster van een Sterrenschool. Maar de andere vier zijn niet minder belangrijk.

De 5 sterren op een rij:

  1. continurooster en flexibiliteit in opvang en vakanties;
  2. leren én opvang in één pedagogische omgeving;
  3. de nadruk ligt op rekenen, taal en lezen;
  4. voor ieder kind is maatwerk;
  5. binding met de buurt.

Sterrenschool 2.2
Het samenwerkingsverband Sterrenscholen Apeldoorn maakt al sinds 2008 onderdeel uit van de landelijke denktank naar een leer- en leefklimaat voor kinderen van 0 tot en met 12 jaar. Deze ontwikkelingen staan natuurlijk niet stil. De ‘inhoud’ van de sterren is al meerdere keren aangescherpt op basis van de praktijk. Inmiddels is door de landelijke denktank versie 2.2 gerealiseerd waarbij veel aandacht is voor ICT als belangrijke component in het Sterrenschool onderwijs.

Landelijke vereniging Sterrenscholen
Er is een landelijke vereniging opgericht van Sterrenscholen en Integrale KindCentra (IKC’s) voor de onderlinge kennisdeling en de gezamenlijke ontwikkeling van onderwijsproducten. “Opvang en onderwijs zullen door elkaar gaan lopen”, verwacht Jan Overweg, de tijdelijke voorzitter van de vereniging van Sterrenscholen en IKC’s in oprichting.

Deel deze pagina