Open dag basisscholen Apeldoorn op woensdag 3 april

Geplaatst door op dinsdag 24 oktober 2023

Woensdag 3 april staan de deuren van bijna alle basisscholen in Apeldoorn en omgeving weer open voor ouders en hun kinderen, die de komende tijd een basisschoolkeuze gaan maken. Ouders en hun kinderen zijn tijdens de open dag welkom tussen 9.00 – 12.00 uur. Ook de Leerplein055-basisscholen doen mee aan de open dag: bekijk hier het overzicht van alle Leerplein055-scholen. Op de website van elke Leerplein055-basisschool vind je een speciale open dag pagina met aanvullende informatie over de open dag.

Laagdrempelig sfeer proeven

Een basisschool kiezen is een belangrijke beslissing. Kies je voor een school in de buurt, een school met een bepaald onderwijsconcept of schoolprofiel: de open dag is een mooi moment om meerdere scholen te bezoeken en sfeer te proeven. Directeuren, leerkrachten, leerlingen of andere ouders staan klaar om meer te vertellen over het onderwijs en de cultuur op de school en om de dagelijkse gang van zaken te laten zien. Ook voor peuters is deze open dag een leuk moment om alvast een kijkje te nemen op de basisschool. 

Welke basisschool kiezen?

Op www.basisscholenapeldoorn.nl is een overzicht te vinden van alle basisscholen in de gemeente Apeldoorn. De site geeft via een kaart snel inzicht in de basisscholen in de wijk. Door het invullen van een aantal zoekfilters zoals onderwijsvorm, reistijd, kinderopvang etc. kan gemakkelijk gezocht worden op zaken die je als ouder belangrijk vindt. Ouders kunnen zo gemakkelijk een eerste selectie maken van scholen die hen aanspreken.  

Nieuw toelatingsbeleid van 3 grote schoolbesturen

De basisscholen van de drie grote schoolbesturen in de gemeente Apeldoorn – Leerplein055, PCBO Apeldoorn en de Veluwse Onderwijsgroep – werken met een gezamenlijk toelatingsbeleid. Dit toelatingsbeleid geldt voor alle kinderen die vanaf 1 mei 2019 geboren zijn.

Alle deelnemende basisscholen hanteren dezelfde wijze voor aanmelden en plaatsen van nieuwe leerlingen. Hiermee is een einde gekomen aan ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’. Elk kind krijgt onder gelijke omstandigheden een gelijke kans op een school van voorkeur. Kinderen kunnen in de omgeving van hun huis naar een basisschool. Rond de 3de verjaardag van een kind ontvangen ouders informatie met het verzoek om hun kind aan te melden op de school van voorkeur. Ouders kunnen elke basisschool in Apeldoorn kiezen. Klik hier voor meer informatie over het toelatingsbeleid.

Samenwerking kinderopvang

Leerplein055-scholen in Apeldoorn werken nauw samen met kinderopvangorganisaties, die vaak ook gevestigd zijn in het schoolgebouw. Deze opvang kan variëren van kinderdagverblijf en peuteropvang tot voorschoolse en buitenschoolse opvang (BSO). Op de meeste scholen kunnen ouders en kinderen tijdens de open dag ook bij de kinderopvang een kijkje nemen en in gesprek gaan met pedagogische medewerkers.  

Initiatiefnemers open dag

Twee keer per jaar openen de meeste basisscholen in de gemeente Apeldoorn de deuren tijdens de open dag. De open dag van basisscholen in Apeldoorn en de website www.basisscholenapeldoorn.nl is een initiatief van Leerplein055, de Veluwse Onderwijsgroep en PCBO Apeldoorn. De stichtingen trekken hierin gezamenlijk op.